A hosszúszemű rizsekről A rizs az egyik legfontosabb táplálékunk, hiszen az emberiség kétharmad részének ez a gabonaféle jelenti az első számú élelmiszert. A világon mintegy 80 ezer rizsfajta létezik, így a lehetséges elkészítési módok száma szinte végtelen, nem véletlen tehát, hogy a legtöbb nép konyhájának szerves részévé vált az elmúlt évszázadok alatt. A rizs a világ legegészségesebb alapélelmiszerei közé tartozik, mert számos, a szervezet számára fontos anyagot tartalmaz. A rizst szubtrópusi és trópusi monszunterületeken termesztik. Két fajtát különböztetünk meg vízi és hegyi rizst, amit a magasabb fekvésű területeken termesztenek. A rizs növekedése alatt nagy meleget, érés idején szárazságot igényel. Vízigénye a tenyészidőszakban óriási. A rizs termesztése nagyon munkaigényes folyamat. A hosszú szemű rizs szemei legalább 5-6 mm hosszúak, belsejük üveges és kemény. Ez az a fajta, mely legnépszerűbb rizsfajta hazánkban, így nálunk leggyakrabban ezt tálalják ételeink mellé. Amit most Ön a kezében tart az egy hosszúszemű fehér rizs.